طرز تهیه آش ترش مازندرانی
به گزارش انجمن وردپرس، آش ترش مازندرانی، تِرشِ آش یا آش سیاه یکی از انواع آش های سنتی و محلی ایرانی است. مازندرانی ها آش ترش با مزه ملسش را در فصل پاییز و زمستان و به خصوص در شب یلدا و چهارشنبه سوری درست نموده و کنار هم به صورت دسته جمعی میل می نمایند. طرز تهیه آش ترش مازندرانی و ترکیب سبزی مخصوص آش ترش مازندرانی را در بخوانید. با سرویس همراه باشید.
طرز تهیه آش ترش مازندرانی
مدت زمان آماده سازی: 30 دقیقه
مدت زمان پخت: 120 دقیقه
مواد لازم برای تهیه آش ترش مازندرانی
- لوبیا کشاورزی یا رشتی: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
- لوبیا چیتی: 1 لیوان فرانسوی دسته دار
- عدس: ½ لیوان فرانسوی دسته دار
- برنج نیم دانه: 1 و ½ لیوان فرانسوی دسته دار
- سبزی آش ترش: چغندر 2 عدد میانه، گشنیز 2 دسته، تره 3 دسته، اسفناج، جعفری، نعناع، پونه، زولنگ، اناریجه هر کدام 1 دسته
- (استفاده از این سبزی مخصوص آش در مازندران برای آش ترش مرسوم است اما اگر در دسترس ندارید از سبزی آش معمولی (جعفری، گشنیز، اسفناج، تره) بهره ببرید)
- آلوچه جنگلی یا آلو خشک ملس: به میزان دلخواه
- آبغوره: 1 استکان
- پیاز: 1 عدد بزرگ
- سیر: 1 بوته
- رب آلوچه: 5 قاشق غذاخوری
- رب انار: 2 قاشق غذاخوری
- نمک، فلفل و زردچوبه: به میزان دلخواه
- روغن سرخ کردنی مایع: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه آش ترش بابلی
مرحله اول: حبوبات را خیس کنید و جدا جدا بپزید
برای درست کردن آش ترش مازندرانی از شب قبل حبوبات را خیس کنید و چند بار آب آن ها عوض کنید. سبزی ها را بشورید و وقتی خشک شدند ساطوری و ریز خرد کنید. موقع درست کردن آش ابتدا در حبوبات را هر کدام جداگان بپزید چون عدس خیلی زودتر از لوبیا و باقلا می پزد.
مرحله دوم: چغندر و برنج را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه آش ترش بابلی وقتی حبوبات خوب پختند و با دست له شدند چغندر را درشت خرد کنید و به آن ها اضافه کنید. سپس برنج را اضافه کنید. وقتی برنج هم با این ترکیب پخت و به اصطلاح باز شد (حدود 20 دقیقه زمان می برد) سبزی آش را اضافه کنید.
مرحله سوم: سیر داغ و پیاز داغ مجلسی درست کنید
صبر کنید تا آش ترش مازندرانی روی شعله ملایم گاز بپزد و جا بیفتد. هر چند دقیقه یک بار آش را هم بزنید که ته نگیرد. نمک و فلفل و زردچوبه را به آش اضافه کنید. آلوچه،، و رب آلوچه را هم اضافه کنید و صبر کنید تا آش جا بیفتد.
در این فاصله و درست کنید. نیمی از سیر داغ و پیاز داغ را به آش اضافه کنید و نیمی دیگر را برای تزیین آش کنار بگذارید. وقتی آش جا افتاد طعم آن را بچشید، اگر خیلی ترش بود 1 قاشق شکر اضافه کنید.
مرحله چهارم: آش ترش شمالی را سرو کنید
آش ترش شمالی را با سیر داغ و پیاز داغ تزیین و سرو کنید.
نکات و فوت و فن های آش ترش مازندرانی
*برای پخت آش ترش مازندرانی در فصول مختلف می توانید به جای چغندر از لبو یا کدو حلوایی هم بهره ببرید.
*به جای آلوچه می توانید در آش ترش مازندرانی آلو قیصی و گوجه سبز یا غوره بهره ببرید. به جای رب انار هم از رب ازگیل یا می گردد استفاده کرد.
*دستور پخت آش ترش مازندرانی در شهرهای مختلف مازندران با کمی پس و پیش کردن جزییات این طرز تهیه است. برخی به آش ترش مازندرانی گوشت هم اضافه می نمایند که باید گوشت را با پیاز تفت داد و به حبوبات افزود.
*در برخی شهرهای مازندران ترکیبی از این سبزی خشک هم به آش اضافه می نمایند: نعنا، پونه، سوسن انبر، اوجی یا خالواش.
*به آش ترش می توانید در 15 دقیقه پایانی میزانی رشته آشی هم بهره ببرید.
*برای تهیه آش ترش مازندرانی باید از رب انار ترش شمالی بهره ببرید.
*مقاله طرز تهیه آش ترش گیلانی یا تورشه آش را هم بخوانید.
سوالات متداول
اصلی ترین سبزی های آش ترش مازندرانی چیست؟
در طرز تهیه آش ترش مازندرانی معمولاً از چغندر 2 عدد میانه، گشنیز 2 دسته، تره 3 دسته، اسفناج، جعفری، نعناع، پونه، زولنگ، اناریجه هر کدام 1 دسته استفاده می گردد.
در طرز تهیه آش ترش مازندرانی از چه حبوباتی استفاده می گردد؟
برای درست کردن آش ترش مازندرانی به روشی اصیل از لوبیا کشاورزی یا رشتی، لوبیا چیتی و عدس استفاده می گردد.
در صورتی که به سبزی های محلی مازندران دسترسی نداریم، از چه سبزیجاتی برای تهیه آش ترش مازندرانی استفاده کنیم؟
استفاده از سبزی مخصوص در مازندران برای تهیه آش ترش مرسوم است، اما اگر به این سبزی ها دسترس ندارید می توانید از سبزی یعنی جعفری، گشنیز، اسفناج و تره نیز بهره ببرید.
منبع: افق کوروش